środa, 4 maja 2016

Co w sezonie? Warzywa i owoce dostępne w maju w Polsce i w Grecji

Tego posta piszę przyznaję z dużą ciekawością. Bo maj to środkowy miesiąc wiosny, więc musi nam w Polsce przybyć dużo pysznych nowości. Interesujące jest zestawienie tego z sezonowością grecką. Zatem co w sezonie? Nowości zaznaczyłam na zielono.

POLSKA I GRECJA - WSPÓLNE WARZYWA W SEZONIE

kapusta biała i czerwona                         
szparagi zielone i białe                            
ogórek                                                     
burak
rzodkiewka                                                
marchew                                                     
seler (korzeń)                                             
groszek cukrowy  (nowość w Polsce!)
szpinak  (nowość w Polsce!)                                         

TYLKO POLSKA

brukiew                                          
bób                                                  
pietruszka (korzeń)                                     
jarmuż
por                                                               
pomidor                                                       
botwina
rabarbar
cebulka dymka
szczaw  

Zwróćcie, proszę, uwagę na typowo polskie warzywo - szczaw, którego nie dostaniecie nigdzie poza Polską. Również korzeń pietruszki, jarmuż czy rabarbar prawie niedostępne są w Grecji. Skoro botwinka jest już dostępna, przypominam mój przepis na zupę botwinkę KLIK.              
                                                       

 

TYLKO GRECJA

boćwina 
cykoria
endywia      
koperek                                                    
liście fenkuła
brokuły (koniec sezonu)
młode bakłażany
papryka
cukinia
natka pietruszki
sałata rzymska

 

OWOCE W POLSCE:

gruszka
agrest
jabłko
truskawka

 

OWOCE W GRECJI:

morela
awokado
wiśnia
młody melon
truskawka
pomarańcza (odmiana Valencia) 


Sezon na truskawki rozpoczyna się w obu krajach. Dla mnie, i pewnie dla wielu z Was, to wielka radość. Uwielbiam truskawki i, jakkolwiek wiele jest różnych możliwości ich wykorzystania, najlepiej mi smakują ze śmietaną i cukrem, gniecione widelcem. Czekam zatem do piątku i gnam na laiki ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz